fbpx

Krkonoše s dětmi – k chatě Jelenka a do Polska

krkonoše výlety s dětmi horní malá úpa

Krásnou krkonošskou přírodou vás provede náš výlet, lemující česko-polskou hranici, během kterého poznáte podmanivou krásu východních Krkonoš.

Náš výlet začíná v Horní Malé Úpě, která je začátkem spousty našich výletů. Toto místo má úžasnou atmosféru jak v zimě, kdy tuto sezónu bylo jedním z mála míst, kde se dalo lyžovat, tak i po odtání sněhu, kdy tu vyniknou rozkošné chaloupky. Já osobně miluji zurčící potůčky, kterých cestou najdete spoustu a zároveň je tady opravdový klid.

Pokračujeme kolem roubených chalup až na hranici lesa, který se každou chvílí mění. Celá cesta k boudě Jelenka vede po žluté turistické značce po asfaltce.

krkonoše s dětmi

Za začátku klesáte a my jsme byli dost překvapení z táhlého stoupání až k Jelence. Odměnou nám byla malinovka, polívka a opečená klobása. I borůvkové knedlíky vypadaly lákavě.

Z Jelenky, která stojí přímo na hranicemi s Polskem se dá pokračovat až na naši nejvyšší horu, Sněžku – je to odtud 3,5 km.

My jsme se však vydali zpátky do Horní Malé Úpy. Cesta vede po hranicích a děti cestou jistě zaujmou hraniční kameny, u kterých jim můžete vysvětlit, že podle toho, z jaké strany u kamene stojí – v té zemi se právě nacházejí.

soví sedlo

V Sovím sedle se najdete rozcestí s cestou do Polska, která začíná fotogenickým prkenným chodníčkem a pokračuje úžasným výhledem na Polsko.

V této části výletu se pěšina postupně zvedá a klesá, někdy jdete po asfaltce, pak zase po kamenné cestě.

Co se mi na této trase taky moc líbilo, že cestou procházíte několika výškovými stupni, krajina se mění čím výše jste. Od svěžího lesu po alpínský stupeň, kde se vyskytují kleče.

krkonoše s dětmi

Celou trasu lemuje borůvčí, v létě se možná váš výlet prodlouží o sbírání těchto modrých dobrůtek.

Jeli jsme kočárkem, ale sportovním croozerem, který má velká kola a je vhodný do terénu. Některé úseky výletu by byly asi s normálním sporťákem trochu náročné. Odrážedlo s sebou vzít můžete, ale cesta je poměrně náročná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top