fbpx

Nezapomenutelný zážitek na Oslí stezce ve Svárově

osli stezka svarov

Na hranici okresu Praha – západ a Kladno leží vesnice Svárov, kde se nachází přírodní rezervace Povodí Kačáku. Právě zde před několika lety vznikl projekt Oslí stezka, na které se seznámíte s osly a zjistíte, že to vůbec nejsou hloupá zvířata, jak se o nich tvrdí, ale že jsou to úžasní společníci. Vrcholem vaší návštěvy bude procházka do přírodní rezervace, kam se vaše děti vydají na hřbetě jednoho z místních oslíků.

Věřte mi, že to bude nezapomenutelný zážitek nejen pro vaše děti, ale i pro vás!

Příběh paní Žižlavské, která za projektem Oslí stezky stojí, je jak z filmu. Do oslíků se zamilovala při návštěvě oslí farmy v Rakousku. Pocítila zvláštní kouzlo oslí osobnosti a po vlastní zkušenosti s pracovním vyhořením jí oslíci ukázali zrcadlo, že musí změnit svůj životní styl. Oslíci jsou intuitivně založená zvířata, a aby Vás oslík následoval, musí Vám důvěřovat. Paní Žižlavská tedy opustila práci v korporátní sféře a začala pořádat oslí programy.

osli stezka svarov

Oslík má totiž doktorát z  psychoterapie. Nastavuje Vám zrcadlo Vaší duše. Cítí a vnímá Vaši náladu a vnitřní rozpoložení a dokáže je pozitivně ovlivňovat. Svůj vnitřní klid a vyrovnanost předává ostatním zvířatům i lidem. Po jeho boku vše přichází do rovnováhy a pohody,  hyperaktivní děti se zklidňují, dospělí zapomínají na stres a starosti a vše se harmonizuje. 

Oslí stezka Svárov není zoo, kam byste se přišli na zvířata jen podívat nebo se na nich jen projeli. Nabízí něco víc! Seznámíte se zde z několika druhy oslů, například s velkým francouzským oslem Poitou, a dalšími zvířaty, které na farmě žijí.

Jak taková návštěva probíhá?

Po krátkém přivítání a seznámení jdete přímo do výběhu k oslíkům. Nečekejte žádné nudné povídání, paní majitelka vám o těchto krásných zvířatech poví zajímavosti, které vás nenechají na pochybách, že budete následující dvě hodiny trávit v dobré společnosti. Zjistíte třeba, odkud oslíci původně pochází, proč mají tak velké uši, na jakou vzdálenost mohou slyšet nebo se dozvíte, jak místní oslík zachránil tele před vlčákem.

Během tohoto povídání už někteří zvědaví oslíci přicházejí přímo k vám a pokud se vám stane, že si k nim do výběhu vezmete i nějakou pochoutku, budou se vám ji snažit sníst.

Potom si vyberete oslíka, který se vám líbí, a se kterým se vydáte na projížďku. U nás vyhrál bílý oslík Míša, na kterého se tam často chodíme dívat.

osli stezka svárov

Dostanete kartáč a musíte svého oslíka vykartáčovat, v tu chvíli si už budujete společný vztah. Musí z vás cítit respekt, protože jinak s vámi spolupracovat nebude. Já jsem byla ráda, že s námi na projížďku jde i děda, který nakonec oslíka celou cestu vedl, protože jsem měla trochu strach, Míša to vycítil a nechtělo se mu se mnou moc spolupracovat. Po vykartáčování čeká na vodiče cvičná překážková dráha pro společné poznání. Pak už mohou děti nasednout do sedel a hurá na projížďku. Že jsou okolní lesy krásné, mi jistě potvrdíte, až budete svého oslíka po přírodním parku vodit sami.

Celá projížďka má kolem 3 km a zvládnete ji za necelou hodinu. Intenzita zážitku se však změřit nedá. Věřte mi, že nejen naše tříleťačka, ale i já a děda jsme byli z procházky a setkání s oslíky opravdu nadšeni. Sabča celou cestu domů brečela, že chce ještě jezdit, a já vím, že se zase brzy vrátíme. Stálo to za to. Já jsem ze setkání získala zprávu, že musím trochu zapracovat na svém zklidnění, abych mohla příště oslíka vodit i já.

svárov u unhoště

Co najdete v nabídce Oslí stezky?

  • můžete farmu navštívit a podívat se i na další zvířata (páva, lišku, kozu, koně)
  • procházka s oslíkem, kterou jsme zažili my – návštěva farmy, společná příprava oslíků, procházka 3 km. Tento program trvá celkem 2 hodiny. Dále je možné jít trasy na 6 a 9 km. Ty jsou vhodnější pro starší děti. Popis jednotlivých výletů a túr najdete tady.
  • kurz asinoterapie – vhodné jako relaxační a rozvíjející aktivita pro dospělé a děti (např. určitým problémem – výchovným nebo vývojovým –  poruchou koncentrace, komunikace a navázání vztahů, děti ve stresových a tíživých situacích.)
  • oslavy, svatby – areál Oslí stezky leží na konci vesnice u lesa, budete zde mít na vaši akci klid.
  • teambuildingy pro firmy
  • dětské tábory – termíny a další info najdete tady.
  • kurz emoční inteligence a sociálních kompetencí s oslíkem pro dospělé.
  • zážitkové focení s oslíky
  • individuální procházka nebo romantický výlet – vhodné jako dárek pro novomanžele 😉
  • tematická putování

oslí stezka

Praktické info před návštěvou:
  • můžete vzít oslíkům nějakou pochutinu (ovoce, zeleninu, suché pečivo), kterou dostanou po návratu z procházky
  • vezměte dětem s sebou na projížďku helmu
  • skupinové procházky a výlety se konají v období duben – říjen, individuální si můžete domluvit i mimo toto období
  • místo si rezervujete jednoduše přes online formulář
  • na jednom oslíkovi se na procházce mohou vystřídat až 3 děti a je vhodný doprovod 2 dospělých osob
  • v areálu můžete libovolně fotit
  • na internetu se můžete virtuálně seznámit s jednotlivými oslíky a jejich trenéry, a třeba si i vybrat toho pravého společníka pro vaši projížďku
  • ceník najdete tady

Závěrem bych chtěla za tento úžasný zážitek na Oslí stezce Svárov paní Žižlavské poděkovat. Od narození naší Sabči, kdy jsme jezdili s kočárkem kolem oslích výběhů, jsem se moc těšila, až se oslíky společně vydáme, a ani jsem nečekala, jak moc se nám to zalíbí. Cílem tohoto projektu je rozvíjet respekt k přírodě a zvířatům a budovat osobnostní a sociální kompetence dětí i dospělých. A za sebe se pod to mohu podepsat.

Těšíme se na příště!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top