fbpx

Navštivte s dětmi betlém u Lorety a uličky Nového světa

Ideálním cílem rodinné procházky v Praze v době vánoční je rozhodně návštěva unikátního betlému v kapucínském kostele Panny Marie Andělské, který najdete na Loretánském náměstí.
Vzhledem k současné situaci je vhodné si ověřit, zda je betlém otevřený.

Tento betlém u Lorety byl údajně vytvořen na počátku 18. století jedním z bratrů kapucínů. Jedná se celkem o 48 figur v téměř životní velikosti.

Těla většiny postav betléma jsou vyrobena ze slámy a oděná do kašírovaného oblečení. Hlavy mají ze dřeva nebo z papírové masy.

betlém u lorety

Přímo u jesliček se nachází malá kasička. Když do ní vhodíte minci, ovečky ožijí a začnou bečet. V další části betlému teče potůček s opravdovou vodou.

Dnešní sestavení betlému navrhl akademický sochař a restaurátor Karel Stádník. Pozadí, kterým je vzácná malba na karton, pochází z Liberecka. Budovy vypadají podobně jako opravdové město Betlém, které jsme navštívili během naší cesty po Izraeli.

Betlém je přístupný od 25. prosince do prvního lednového týdne. 

Procházku můžete spojit i s návštěvou Lorety nebo jen počkat na celou hodinu a zaposlouchat se do její zvonkohry.

Rozhodně se odtud vydejte do úzkých uliček Nového Světa, části Hradčan, která zůstává davu turistů ušetřena a která si zachovala ráz města jako před sto lety. V hotelu U Raka si můžete dát horkou čokoládu nebo kávu, sednout si na lavičku a užívat si genius loci tohoto pražského zákoutí. Nový Svět ukrývá také dětské hřiště, to bylo však v době naší návštěvy zavřené.

Nový Svět je úžasný nejen svou jedinečnou atmosférou, ale i tím, že zde stále žijí „domorodci“ a čtvrť je tak autentická. Nikoliv pouze vybydlená atrakce pro turisty, jako v jiných částech centra Prahy.

nový svět

My se sem rozhodně musíme vrátit až nebude venku taková zima, abychom mohli vyzkoušet víc kaváren a pohrát si na hřišti.

Pokud už vám je zima, rozhodně zamiřte na Pohořelec, kde v prostorách Gymnázia Jana Keplera probíhá každý rok výstava Betlémů. Pocházejí z celého světa, jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a najdete jich zde přes 200.

Tato výstava se bude konat příští rok.

výstava betlémů pohořelec

Celá trasa je sjízdná kočárkem.

Zajímavost:

Na fasádě kostela Panny Marie Andělské si můžete všimnout dělových koulí. Ty jsou autentickou připomínkou pruského obléhání Prahy v roce 1757.

betlém u lorety

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top