fbpx

Náš cestovatelský rok 2018

Rok 2018 se pomalu ale jistě blíží ke svému konci a je čas na bilancování. My, jako už pravidelně, se s vámi podělíme o to, kam vedly v tomto roce naše cesty.
Díky všem cestám a zážitkům, které nás tento rok připravil, můžeme s jistotou říci, že s příchodem potomka se člověk rozhodně nemusí zříkat svých koníčků a zálib. Naopak je super, že máte parťáka navíc, se kterým vše můžete zažít.
Leden
Porto

Na začátku ledna využíváme levných letenek z Norimberku do portugalského Porta, kde na břehu oceánu ochutnáváme Portské víno a užíváme si krásného města.

Azorské ostrovy – Sao Miguel

Z Porta se přesouváme na nádherné Azorské souostroví v Atlantiku. Místní rozmanitost přírody nás doslova očaruje – na jedné straně divoký Atlantik omílající černá sopečná skaliska, na druhé straně nekonečné zelené pláně, na kterých se pasou černobílé krávy, vodopády, hortenzie a příjemné termální prameny, ve kterých si rádi odpočineme po dlouhém dni.

Březen

V březnu se vydáváme na Šumavu. Po sněhu už skoro ani památky, dovezené boby zůstávají v autě až do dne našeho odjezdu, kdy celé okolí zasype čerstvý prašan. Na Šumavě obdivujeme výběh vlků v Srní a procházky podél Schwarzenberského kanálu.

Květen

Květnový svátek využíváme k testování našeho nového vozíku za kolo a vydáváme se na jih do Kardašovy Řečice. Toto městečko je bránou do Třeboňska a má tu výhodu, že zde není tolik lidí jako právě v Třeboni. Za 4 dny je vozík správně otestován a je schválen (tzn. Sabinka v něm vždycky usne). Obdivujeme krásy Červené Lhoty, Třeboně a nesmíme vynechat projížďku jindřichohradeckou úzkokolejkou.

Červen

Na začátku léta se směřují naše cesty na Blízký východ –  konkrétně do Izraele. V moderním Tel Avivu si půjčujeme auto a postupně projíždíme Jeruzalém, Betlém, nížinu Mrtvého moře i Negevskou poušť, abychom se vrátili zpět do Tel Avivu. Týden poznávání této krásné země v nás zanechal takovou stopu, že rozhodně všem cestovatelům (i s malými dětmi) doporučujeme. Zajímavostí je i čtvrť ortodoxních židů Me´a Še´arim, kde vás čas přenese o desítky let zpátky.

Červenec

Využíváme levných jízdenek a se Sabinkou testujeme dětské kupé v RegioJetu cestou za mojí babičkou do Třince. Podnikáme tu několik výletů po okolí a na vrchu Javorový se s mou mamkou bojíme, že máme v patách medvěda!

Srpen
Prachovské skály

V polovině srpna se vydáváme na svatbu do města pohádek – Jičína. Končící víkend si užíváme ve stínu Prachovských skal.

Řecko

Končící prázdniny si užíváme dámskou jízdu na řeckém ostrově Korfu. Dá se říct, že to byla klasická „válecí dovolená“, Sabinka si moc užívala moře. Poslední dny jsme si půjčili auto a sever ostrova jsme tak prozkoumaly více.

Září
Polsko

Na začátku měsíce jsme pozvaní na svatbu mého bratrance Dominika v Polsku. Abychom nejeli pouze na otočku, vydáváme se na okruh přes Německo, přespáváme v krásném městě Štětín a podél pobřeží směřujeme k Gdaňsku. Polsko „překvapí“ i svou silniční sítí – nedůvěřivě se koukám na navigaci, která ukazuje, že 200 km pojedeme 6 hodin.

Během naší okružní cesty po Polsku si plníme sen a zastavujeme se v městečku Leba, kde nás doslova ohromí místní poušť. Kdo ji nenavštívil, neví o co přichází..

Třeboň

Druhý zářijový víkend se vracíme do Třeboně připraveni na další super výlety na kolech. Bohužel mi však není moc dobře a proto kola necháváme odpočívat a užíváme si krás, kterými Třeboň oplývá, po svých.

Anglie

V půlce měsíce, kdy Ondra slaví narozeniny, využíváme super levných letenek a míříme na západ do Londýna. Jelikož jsme Londýn navštívili už několik let zpátky, tentokrát si raději půjčujeme auto, se kterým se vydáváme obdivovat krásy Jižní Anglie.

Říjen
Ukrajina

Cestou na naši Asijskou výpravu máme přestup v hlavním městě Ukrajiny – Kyjevě. Přivítá nás tu krásné počasí a můžeme si alespoň na pár hodin užít toto krásné město. Někdy příště rozhodně na delší dobu.

Srí Lanka

Po 4 letech se vracíme na naši milovanou Srí Lanku. S naší malou cestovatelkou je celá naše cesta o to intenzivnější. Radost ze setkání se slonem v divočině je větší zážitek, když v jejích očích vidím překvapení i respekt a z tohoto neuvěřitelného zvířete.

Listopad

Podzimní víkend jsme prožili u Vyškova na Moravě. Užili jsme si místní minizoo, průzkum útrob opuštěného fotbalového stadionu a konečně i návštěvu propasti Macocha.

Když si prohlížím fotky z našich letošních cest, vím, že to byl jeden z nejintenzivnějších cestovatelských roků, který jsme s Ondrou zažili, spojený s obrovskou radostí, že toto můžeme sdílet a prožívat s naší Sabčou, tak cítím obrovskou vděčnost a pokoru, že máme tu možnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top