fbpx

Náš roadtrip po Izraeli aneb Svatou zemí s čertem v autě

Je tomu už nějaký ten pátek, co jsme se vrátili z naší cesty na Blízký východ do Izraele, a já jsem stále plná vzpomínek a atmosféry této krásné země. Naše cesta trvala týden, a protože Izrael a Západní břeh Jordánu nejsou nijak rozsáhlá území, je ideální půjčit si auto a navštívit tak místa, kde se psala historie křesťanství a judaismu.

Pojďte se tedy s námi podívat, kudy vedl náš malý roadtrip po Izraeli.

Tel Aviv

Pulzující moderní město ležící na břehu Středozemního moře je skvělým místem pro mladé, nespoutané milovníky moře, sportu a zábavy. Několikakilometrová pláž láká k odpočinku, koupání a sportování. Podél celého pobřeží se nachází promenáda, po které korzují tisíce lidí v každou denní i noční hodinu, míjíte spoustu cyklistů a běžců a říkáte si, že až se vrátíte, musíte oprášit svoje joggingové boty a vyběhnout! 🙂

Pokud budete pokračovat pobřežní promenádou na jih, už z dálky můžete vidět věž kostela v Jaffě – starobylém přístavním městě na dohled od Tel Avivu. Mimochodem, zdejší přístav je možná nejstarším na světe, vždyť zmínky o něm sahají až do roku 1470 př. n. l.

Pokud vás pobřeží omrzí, vydejte se hlouběji do města. Zdejší čtvrti postavené ve stylu Bauhaus jsou živou vzpomínkou na 30. a 40. léta minulého století, kdy vzhledem k ponurým světovým dějinám docházelo k mohutnému nárůstu obyvatel.

Jeruzalém

Jeruzalém je úchvatné město. Svým návštěvníkům nabízí od každého něco. Spolu se všudypřítomným odkazem minulosti je i příjemným městem pro rodiny s dětmi, které jsme tu potkávali na každém kroku.

Jeruzalémské Staré město je opravdovým návratem do dob, kdy se formovala přední světová náboženství. Procházíte se místy, kudy Ježíš nesl na rameni kříž, kde byl ukřižován a následně pohřben. V těsném sousedství Chrámu Božího hrobu se k nebi tyčí štíhlé minarety mešity, o pár ulic dál od muslimské čtvrti se rozkládá čtvrť židovská se světoznámou Zdí nářků. Těžko na světě hledat místo, kde se na ploše 1 km² setkávají všechna hlavní světová náboženství, aniž by mezi nimi docházelo ke svárům a nenávisti.

 Překrásný výhled na Staré město je z Olivové hory, na kterou prý často Ježíš Kristus chodil rozjímat, a na jejíž svazích se nachází největší židovský hřbitov na světě.

Za návštěvu stojí také ultra ortodoxní jeruzalémská čtvrť Mea Šearim.

Betlém

Místo narození Ježíše Krista leží na Palestinském území. Při cestě z Jeruzaléma musíte nejdříve překonat kontrolní stanoviště při vysoké zdi, která odděluje palestinské a izraelské území. Bylo zvláštní absolvovat cestu tímto přechodem.

Na palestinské straně zdi je množství graffiti, z nichž některé vytvořil slavný umělec Banksy.

Jericho

Nejstarší město na světě leží na palestinském území na dohled od břehů Mrtvého moře. Při vjezdu vás poněkud zaskočí strašidelná oficiální výstraha u cesty.

Naleznete zde archeologická naleziště. Ta jsme si kvůli nedostatku času nechali na příště.

Mrtvé moře

Nejnižší místo na Zemi a jedno z nejslanějších jezer světa. Než jsme Mrtvé moře navštívili, nedokázala jsem si představit, jak hluboko pod hladinou moře leží. Až když na dálnici minete ceduli značící hladinu moře a vy dále klesáte dalších několik stovek metrů dolů, vyrazí vám to dech! Klesání se zastaví na kótě  418 metrů pod mořskou hladinou.

Koupat se smí pouze na určených místech, jinde se zde nachází plochy nebezpečného tekutého písku.

Z velké části jsou vody Mrtvého moře využívány jako zdroj soli, proto je jeho značná plocha rozdělena hrázemi na laguny, kde k těžbě po řízeném vyschnutí dochází.

Řeka Jordán

Je hlavním zdrojem vody Mrtvého moře. V místě, kde byl Ježíš Kristus pokřtěn se nachází vyhledávané poutní místo. I my jsme se zde zastavili, pozorovali davy křesťanů, kteří se v rámci křtu nořili do vody, a nohy jsme ve vodě také smočili.

Řeka Jordán tvoří přirozenou hranici mezi Palestinou a Jordánskem. V minulosti byly v hraničním pásmu podél břehu rozmístěny tisíce nášlapných min, s jejichž odstraňováním se místní potýkají dodnes.

I proto vede k poutnímu místu u řeky pouze úzký pruh silnice pevně ohraničený plotem s výstrahami „životu nebezpečno – pozor miny“. Poněkud drsné okolí takto posvátného místa…

Více o současné situaci se můžete dočíst v tomto článku.

Masada

Starověká pevnost tyčící se na vrcholku skalního útesu vysoko nad hladinou Mrtvého moře. Její vznik je datován do 1.stol. př. n. l. a postupně byla rozšiřována. Svoji úlohu sehrála i jako poslední židovská bašta během povstání proti římské nadvládě. Zbytky římských táborů z dob několikaletého obléhání jsou z vrcholku stále patrny.

Pokud si věříte, můžete 450 m vysokou skálu zdolat po tzv. hadí stezce po svých. Pro ostatní je tu pohodlná lanovka, která vás vyveze až na samotný vrcholek. Je vtipné, že ač jste zdolali bezmála půlkilometrové převýšení, jste pouhých 30 m nad mořskou hladinou světových oceánů, a to díky výškové poloze celé oblasti údolí Mrtvého moře.

Jo a ještě než vyrazíte, ověřte si otevírací dobu! ..ať smutně nekoukáte na spuštěnou závoru, jako se to napoprvé stalo nám 🙂

Machteš Ramon

Pohled, který se naskytne prvním osadníkům Marsu těsně po přistání na rudou planetu. Tak takový je ohromný 40 km dlouhý a až 10 km široký kráter rozkládající se v Negevské poušti.

Při návštěvě pouštního městečka Micpe Ramon nic nedává tušit, že v jeho těsném sousedství se nachází izraelský Grand Canyon. Doslova za posledním domem se náhle skalnatá zem bez varování propadá do závratné 200m hloubky a vám se otevře úžasný výhled do nekonečné dálky skalnaté hradby kráteru. Pokud budete v Micpe Ramon hledat příjemné ubytování, určitě vyzkoušejte Fredericovo airbnb.

Pokud vám přijde, že je kráter přeci jen trochu z ruky od hlavních turistických tras, tak i samotná cesta srdcem Negevské pouště je zážitkem!

Poušť

Negevskou poušť si nepředstavujte jako zcela pusté písečné moře bez života. Cesta je lemována keři, kaktusy i osamělými stromky trčícími ze skalnaté země. Pokud budete mít štěstí jako my, potkáte cestou třeba i stádo velbloudů. Kolem hlavní silnice jsou roztroušeny malé osady tvořené plechovými přístřešky a boudami. Takto nějak žijí dnešní pouštní nomádi. Jen velbloudy vyměnili za otlučené pickupy a na střeše příbytku se tyčí satelit.

Hluboko v poušti se nachází několik izraelských vojenských základen včetně letiště i utajované atomové výzkumné centrum. Pokud tedy narazíte na výstrahu se zákazem vstupu, raději se otočte a směřujte svoji cestu podél plotu dále.

Návštěva Izraele byla pro nás obrovským překvapením. Jedná se totiž o moderní zemi evropského střihu s tajemným nádechem orientu, kolébku světových dějin a náboženství.

Tel Aviv je pulzující metropole, kde si přijde na své opravdu každý. Jerusalém nabízí ještě navíc možnost doslova kráčet v šlépějích Ježíše a příběhů Starého zákona.

Palestinská území (Západní břeh Jordánu) jsme projeli bez sebemenšího problému a minimálně Mrtvé moře a pevnost Masada rozhodně stojí za návštěvu!

 

 

2 Komentáře

  1. Adéla
    9. 2. 2021

    Moc pěkný článek a fotky. Nikdy jsem tam nebyla, ale úplně mě to nalákalo.😉
    S tou otevírací dobou se nám stalo něco podobného na Samosu, když jsme chtěli navštívit Eupalinův tunel. Museli jsme se tam vrátit jiný den.

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      16. 2. 2021

      Děkujeme! Opravdu je to krásná země.
      Člověk musí víc plánovat, když chce něco vidět, máme poučení pro příště 😉

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top