fbpx

5 tipů co vidět a zažít v Izraeli i s dětmi

Co se vám vybaví, když se řekne Blízký východ? Řekla bych, že mnohým z vás naskočí záběry bojů, spousta uprchlíků, krev… Ano, ta dvě slova lákají exotikou s příměsí nebezpečí. Tam se přeci na dovolenou nejezdí!

Po týdnu, kdy jsme měli šanci Izrael poznat musím však říci, že to byla jedna z nejzajímavějších cest, kterou jsme společně podnikli. Izrael totiž nabízí svým návštěvníkům od každého trochu. Ne tolik, abyste se jím přejedli, ale dost na to, abyste si tuto zemi zamilovali.

Proč se tedy vydat do Izraele?
  1. Mrtvé moře

Nejníže položené místo na světě a zároveň jedno z nejslanějších jezer. Když k Mrtvému moři sjíždíte mezi skalnatými vyprahlými horami, míjíte cestou označení, které signalizuje hladinu světových oceánů. Od této značky klesáte dále ještě více než 400 metrů pod hladinu moře. Tím, že vody Mrtvého moře pomalu vysychají, bude hladina stále nižší. 

Všichni jsme jistě viděli záběry lidí, jak si v Mrtvém moři čtou noviny, protože je slaná voda úžasně nadnáší. I my samozřejmě takovou fotku musíme mít.  Je to zajímavý pocit, protože když pevně nestojíte, nohy vám jdou samy nahoru. Je vtipné pozorovat turisty, jak jsou z toho paf. (My jsme samozřejmě nebyli výjimkou.) V Mrtvém moři se nesmí plavat na břiše a nesmí do něj malé děti. A také se do něj údajně nesmí prdět.. ale je to možná jen povídačka 🙂

Voda je opravdu extrémně slaná. Po vzoru mých dětských hrdinů z filmu Cesta do pravěku jsem vodu vyzkoušela a je až nepříjemně hořká. Také se v ní nedá dlouho vydržet, protože po chvíli vás začne pálit tam, kde opravdu nechcete, aby vás to pálilo. Rychle proto pod sprchu, abychom se opláchli. Na kůži po vykoupání zůstává zvláštní, jakoby mastný film a pokožku máte jemnou jako dětskou prdelku.

2. Kolébka náboženství

Mnoho míst, kterými jsme v Izraeli projížděli, známe ze Starého zákona nebo třeba z vánočních koled. Člověku to hned připadá, že je důvěrně zná.

V Betlémě jsme navštívili jeskyni, kde se narodil Ježíš Kristus, v Jeruzalémě zase místo, kde byl pohřben a odkud vstal z mrtvých. Kousek odtud zase na Olivovou horu chodil rozjímat pod do stínu stromů.

Ve Starém městě v Jeruzalémě na ploše 1 km² vedle sebe žijí Židé, Křesťané, Muslimové. Každá část starého města je podle svých obyvatel rozpoznatelná. Vydali jsme se sem jednou pozdě večer, kdy už tudy neproudily davy turistů a byl to moc zajímavý zážitek. Bylo už po západu slunce a muslimští prodavači právě večeřeli.  Ve vzduchu byla cítit nejen vůně z jejich jídla, ale také silný pocit sounáležitosti.

3. Negevská poušť

Asi první poušť, kterou jsem zatím v životě navštívila, nám doslova vyrazila dech. Příroda si zde vyhrála a my jsme mohli pozorovat písečné sochy modelované větrem a vodou, obrovské duny a hory písku, které sem tam skrývaly zelené oázy, přesně takové, jaké jsem viděla ve filmech – palmy, několik stanů, velbloudi. V poušti jsme také narazili na obrovskou plantáž opuncií.

Naše cesta nehostinnou pouští vedla ke kráteru Micpe Ramon, který je opravdu obrovský, a když u něj stojíte a díváte se kolem sebe, máte pocit, že jste maličcí a příroda tak ohromná. Kdybych se nebála, že by nám vítr Sabinku odnesl dolů, stála bych tam a kochala se asi ještě teď.

4. Noční život Tel Avivu

Tel Aviv je město pulzující energií. Na promenádě potkáváte davy vysportovaných mladých lidí, kteří kolem vás jedou na elektrokoloběžce nebo si šli zaběhat. Beach volejbal se tu hraje i potmě, všichni posilují ve venkovních tělocvičnách. O nočním životě je to asi všechno, co vám můžeme napsat, protože náš noční život je po narození Sabinky trochu jednotvárný a jsme rádi za každou minutu spánku, která se nám naskytne.

Ve městě je spousta klubů a restaurací a pokud vyhledáváte bujaré večírky a nemáte hluboko do kapsy, vydejte se sem a určitě nebudete litovat.

5. Odkazy minulosti

S ohledem na předchozí bod mého výčtu je Izrael zemí, kde téměř na každém kroku potkáváte odkaz minulosti. Ať se jedná o místa spojená s náboženstvím nebo ruiny starodávných pevností, všude na vás dýchá historie a s pokorou myslíte na lidi, kteří ve své době zvládli vytvořit něco tak trvanlivého a pevného, že to vydrželo tolik staletí až do dnešní doby.

Pokud stále váháte, zda vyrazit nebo o Izraeli jenom snít, třeba vás navnadíme dalším článkem o naší cestě. Kdybyste měli nějaké otázky, rádi vám na ně odpovíme.

Průvodce si můžete přečíst tady.

2 Komentáře

  1. Ivca
    11. 1. 2020

    Super..

    Odpovědět
  2. Jídlo na cestách
    4. 1. 2023

    Izrael nabízí i moc zajímavé jídlo, hummus je celosvětově známý, ale třeba i sendwiče sabich nebo bourekas stojí za „objevení“ 🙂
    https://www.jidlonacestach.cz/izrael/

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top