fbpx

10 způsobů, jak si vychutnat Vídeň

Jeden zářijový prodloužený víkend jsme využili k návštěvě rakouské metropole a vydali jsme se do Vídně. Využili jsme levných jízdenek od RegioJet a ubytování jsme sehnali přes couchsurfing. Počasí nám přálo a proto jsme si mohli užít poznávání tohoto pěkného města.

Pokud i vy přemýšlíte, kam vyrazit na prodloužený víkend, Vídeň je určitě skvělá volba. Vy se teď můžete s námi podívat, co určitě ve Vídni neminout a jak si ji vychutnat do posledního sousta.

  1. Sacher

Tento čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou patří mezi kulinářské speciality Vídně. Byl vytvořen šestnáctiletým učněm Franzem Sacherem, na přání knížete Metternicha, když byl Sacherův mistr nemocný, a Franz dostal šanci předvést své umění. My jsme si tuto pochoutku vychutnali ve vyhlášené cukrárně Aida. Byl výborný!

2. Seccesion

Posilněni dortem jsme pokračovali kolem úchvatné stavby Seccesion, ve které jsou k vidění díla především rakouských umělců Gustava Klimta a Egona Schieleho. Sama stavba je architektonickým dílem, které stojí za návštěvu. Hlavní část kupole stavby je z pozlaceného bronzu a modelovaného do tvaru vavřínových listů, obklopená čtveřicí menších věžiček.

3. Schönbrunn

Metrem se dostaneme až k krásnému zámku Schönbrunn, který byl letním sídlem rakouských císařů. V jeho blízkosti se nacházejí zahrady, odkud je také krásný výhled na celé město. U Schönbrunnu se také nachází vídeňská zoo, kde se chovají pandy.

4. Hofpavillon

Další místo, které jsme chtěli navštívit byl Hofpavillon, speciální zastávka stanice Vídeňské městské dráhy. Tento pavilon měl údajně sloužit pouze rakouskouherskému císaři Františku Josefu I., aby odtud mohl opouštět vlak přímo u bočního vchodu do areálu Schönbrunnu.
Císař tento pavilon však prý použil pouze dvakrát, protože dával přednost cestování kočárem.
 

5. Prater

Obrovský zábavní park v centru Vídně je nejen lákadlem pro děti, ale také pro odrostlejší děti. My jsme se celou dobu nemohli rozhodnout, jakou atrakci vyzkoušíme, nakonec vyhrálo obrovské ruské kolo, ze kterého byl úžasný výhled na celé město. Já osobně jsem chtěla nakouknout do strašidelného hradu, ale Ondra se bál a já nechtěla jít sama.

6. Hundertwasserhaus

Unikátní dům od autora Friedensreicha Hundertwassera, je velmi zajímavou stavbou v centru města. Architekt prý do stavby vložil své životní postoje a vzkaz dalším generacím. Dům měl původně sloužit jak ubytovna pro sociálně slabé jedince, stal se ale pro svou originalitu turistickým lákadlem. V přízemí najdete kavárnu, která je v podobném stylu jako celý dům.
 

7. Albertina

Galerie umění založená na konci 18. století se nachází v části císařského zámku Hofburg. O aktuálních výstavách se můžete informovat na stránkách galerie.
 

8. Ringstraße

Ring je vnitřní promenáda ve Vídni. Byla vybudována v druhé polovině 19. století v zóně městských hradeb. Tuto vídeňskou třídu lemují monumentální paláce a patří mezi hlavní pamětihodnosti města. Celá Ringstraße měří přes 5 km, což je ideální délka procházky pro poznání vnitřního města.

9. Hofburg

Je palácový komplex a rezidence rakousko – uherských panovníků. Komplex Hofburgu má 16 křídel a 17 dvorů. Palác byl přestavěn z pevnosti, která se zde nacházela už ve 13. století. V dnešní době zde můžete najít Rakouskou národní knihovnu nebo Císařskou klenotnici.

10. Dunajské nabřeží

Až budete mít dost davů lidí v centru, určitě se vydejte k Dunaji, kde si můžete sednout na břeh do trávy a vychutnat si třeba zaslouženou svačinu. Já osobně takové oázy klidu ve městech miluji, navíc když je tam málo lidí.

 

1 Komentář

  1. Jídlo na cestách
    6. 1. 2023

    Kdybyste někdy z Vídně letěli někam dál, tak rozhodně doporučuji návštěvu salónku na letišti:
    https://www.jidlonacestach.cz/letistni-salonek-sky-lounge-viden/
    Absolutní TOP oproti jiným salónkům. Pokud máte Revolut, jde koupit výrazně levnější vstup tam.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top