fbpx

10 tipů, co nevynechat a zažít v Portu

Naše první letošní cesta vedla do Porta. Byla to pro nás všechny portugalská premiéra, na kterou jsme se moc těšili.
Let s Ryanair z německého Norimberku trval asi tři hodiny. Při přistávání nás postrašila pořádná bouřka a tak jsme se moc těšili na pevnou zem. Na poznávání Porta jsme měli čtyři dny, které jsou akorát dostačující.

V následujícím přehledu přinášíme 10 tipů, co zaručeně nevynechat v tomto krásném městě a další tipy najdete zde.

1.Most Ludvíka I. (Ponte Luis I)

Dominanta Porta objevující se téměř na každé fotografii je ocelový most Ludvíka I. Byl postaven v roce 1886 a má dvě patra. V horní části jezdí metro a v dolní části se nachází vozovka.

2. Vinné sklepy

Navštívit Porto a vynechat ochutnávku portského vína a prohlídku místních sklepů by byla opravdu škoda. Za vínem jsme vás vzali v tomto článku.

3. Západ slunce u oceánu

Jednou naší procházkou jsme se dostali až na pobřeží Atlantiku k majáku Felgueiras. Oceán se tu tříští o molo a některé vlny jsou opravdu obrovské. My jsme vše sledovali z bezpečné vzdálenosti a užívali si zapadající slunce nad oceánem.

4. Café Majestic

Jedna z 10 nejkrásnějších kaváren světa je opravdovým klenotem, který navštěvovali bohémové, intelektuálové a lidé z vyšší společnosti. Založena byla roku 1921 a interiéry jsou v secesním stylu. V této kavárně údajně napsala J. K. Rowlingová první díl Harryho Pottera. Interiéry si můžete prohlédnout zde.

5. Nábřeží podél řeky Duoro

Oba dva břehy lemují příjemné restaurace a bistra, z nichž máte krásný výhled právě na druhý břeh a také na most Ludvíka I. Staré město lemuje nábřeží Cais da Ribeira a toto místo je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO.

6.Tržnice Bolhão

Tržnice uprostřed centra města. Všechno ovoce a zelenina byly tak dvakrát větší než kousky, které najdete na pultech u nás. Vybírat můžete s nepřeberného množství suvenýrů, vína, typických uzenin a pochutin.

7. Francesinha

Tradiční jídlo – sandwich z bílého chleba, ve kterém najdete plátek hovězího, párky, uzeninu. Vše je přelité tekutým sýrem a doplněno rajskou omáčkou. Nejčastěji se podává s hranolky. Údajně nejlepší ji mají v Café Santiago, které bylo v době naší návštěvy ale zcela obsazeno, ochutnali jsme ji v restauraci naproti a chutnala fantasticky.

8. Kachličky – Azujelos

Azulejo jsou čtvercové keramické kachličky s barevnou výzdobou. Uvidíte je zde na fasádách domů i na stropech či podlahách v interiéru Některé mají geometrické tvary, jiné jsou jako malířské plátno a vytvářejí obrovská díla.   

9. Výhled na staré město

Z pravého břehu řeky Douro uvidíte z mostu Ludvíka I. úžasnou scenérii malých domečků starého města.

10. Nádraží Porto-Campanhã

Hlavní nádraží Porta ve své vstupní hale skrývá monumentální vyobrazení zásadních okamžiků historie země jak jinak než na keramických kachličkách – azulejos.

2 Komentáře

  1. Jídlo na cestách
    26. 10. 2022

    Nejlepší francesinha za mne z Café Santiago:
    https://www.jidlonacestach.cz/francesinha-signature-dish-porta/

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      26. 10. 2022

      Díky za tip. Musím říct, že nás francesinha moc nenadchla…

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top