fbpx

10 důvodů, proč podlehnete kouzlu Istanbulu

Istanbul – nádherné město rozprostírající se na samé hranici Evropy a Asie jsme si definitivně zamilovali. Je plný temperamentu, barev, chutí, fascinujících staveb a všudypřítomné tajemné vůně orientu. Lidé jsou tu milí, jídlo výborné, atmosféra jedinečná.

Pojďte se podívat, čím si nás Istanbul tak získal!

 

1) Mešita sultána Ahmeda – „Modrá mešita“

Jedno z nejfotografovanějších míst Istanbulu. Krásná mešita, která je vevnitř zdobena modrou mozaikou, díky které nese svou přezdívku. Velikost interiéru a krásná výzdoba vás uhranou.

Vstupné se neplatí, při vstupu je třeba respektovat obecná pravidla – vyzout boty, zahalit odkryté části těla a respektovat ticho a soukromí věřících.

5683c-dsc_1906

DSC_1864

2) Chrám Boží moudrosti – Hagia Sofia

Chrám Boží moudrosti stojí v těsném sousedství Modré mešity. Původně se jednalo o křesťanskou svatyni, po dobytí Konstantinopole Osmany (1453) byla přestavěna na mešitu, dnes slouží jako muzeum. Na stěnách najdete vzácné byzantské mozaiky.

Vstupné se platí 40 TL (340 Kč).

e1d50-dsc_1949

DSC_2102

3) Grand Bazar

Kdo nenavštívil v Istanbulu Grand bazar, jako by v městě nebyl. Stovky stánků i kamenných obchůdků nabízí nespočet orientálních lákadel. Hlasití prodavači, kteří se snaží vnutit své zboží jak turistům tak místním. Vůně se tu střídá se zápachem, krása s kýčem. Za dne se tu prodíráte davy lidí, po setmění to tu vypadá jako město duchů.

DSC_1890

DSC_1878.JPG

DSC_2014.JPG

4) Sulejmanova mešita

Jedna z největších v celém Turecku, byla postavena v polovině 16.století za vlády Sülejmana Překrásného v době, kdy se Osmanská říše stala světovou mocností. Sedí jako sultán na jednom z istambulských kopců a shlíží dolů na Zlatý roh.

DSC_2029.JPG

5) Lahodné ovoce kdykoliv a kdekoliv

Koupit na ulici čerstvé ovoce, oříšky nebo čerstvý džus, můžeš v kteroukoliv denní hodinu. Čerstvý pomerančový fresh za 7 korun? To chceš!

DSC_1817.JPG

6) Galatský most

Dvoupatrový most, který spojuje čtvrti Galata a Eminonü. Po horním patře vede silnice a spodní tvoří promenáda lemovaná obchody a restauracemi. Projděte se po mostě a sledujte stovky rybářů, kteří zde dlouhými pruty pokoušejí své štěstí.

A pozor! Pokud právě nepotřebujete vyčistit boty, nezvedejte kartáč, který vedle vás pohodí čistič bot, a vy ho v dobré víře chcete vrátit. Když ho zvednete a upozorníte na něj, jste automaticky jeho zákazníkem.

3b3e7-dsc_2030

7) Trajekty jako MHD

Představte si to – nastoupíte v Evropě na loď a za čtvrt hodiny vysedáte v Asii. Ano, to je zde možné! Z trajektů plujících po průlivu Bospor je skvělý výhled na obě části města. Projížďka stojí za to.

DSC_1850

8) Malé sobotní bazary

Do Istanbulu jsme dorazili v pátek večer a dostali tip vydat se na sobotní ranní trh. Desítky stánků s voňavým čerstvým ovocem, zeleninou, sýry a rybami, hlasití vyvolávači. To vše tvoří neopakovatelnou atmosféru.

Když jsme se na to samé místo dostali v neděli, nic by nedalo tušit, že předcházející den se stoly prohýbaly pod tíhou zbožím.

DSC_1827

9) Baklava a čaj

Z desítek výloh vás lákají. Jen pohled na stovky kousků barevné baklavy lahodí oku. Snažíte se odolat, ale nakonec stejně podlehnete. Rozhodně ale nelitujete, každý si mezi desítkami druhů dobrot jistě najde tu, která mu bude nejvíc chutnat. Posaďte se do čajovny nebo jen tak na ulici a vychutnejte si sladkou baklavu se skvělým čajem, který je zde servírovaný v malých skleničkách a pijí ho všichni.

DSC_1845.JPG

DSC_2008

10) Bloudění městem

Stačí sejít z rušných ulic a hned se ocitnete v místech, která vás nadchnou svou atmosférou či jedinečnou vůní. Přes načinčané hotely po téměř rozpadlé budovy, zákoutí bosporského průlivu s burácejícím mořem… zavřete na chvíli průvodce a objevujte ta svá.

DSC_1942DSC_2141

Tak a teď už víte, co pro nás znamená Istanbul – město, které jsme si zamilovali. Objevte ho také! 

2 Komentáře

  1. Milan
    24. 11. 2016

    Ahoj, díky za tipy na Istanbul. Koukám, že jste taky navštívili i uličky s deštníkama. Jo a super fotky!

    Odpovědět
    1. Mladí v trapu
      25. 11. 2016

      Děkujeme. Istanbul jsme si zamilovali.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top