fbpx

Sůl nad zlato v polském dolu Wieliczka

Během naší cesty do Krakova jsme nemohli vynechat prohlídku solného dolu Wieliczka. Lístky jsme koupili s předstihem přes web, abychom se vyhnuli davům u pokladen.

Bývalý solný důl se nachází v blízkosti Krakova, z centra se sem dostanete autobusem hromadné dopravy. Důl byl v provozu od 13. století až do počátku 21. století, kdy byla těžba soli ukončena z důvodu vysokých nákladů. Jedná se o jeden z nejstarších solných dolů a je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Hloubka dolu je 327 m a chodby měří kolem 300 km. Turisté si během hodiny a půl mohou prohlédnout asi 3,5 km dlouhou trasu. Během ní se seznámí s technikami dobývání soli a těžkými podmínkami, které ve velkých hloubkách panovaly.

DSC_5514

Nás nejvíc okouzlila kaple sv. Kingy, která je celá vytesaná do solných stěn, včetně lavic, přes výzdobu a oltář, až po lustry. Stěny této kaple jsou zdobeny zajímavými vlisy, jeden z nich je inspirovaný dílem Leonarda da Vinci a jeho obrazem Poslední večeře.

DSC_5544DSC_5553DSC_5551Trasa je plná tajemných zákoutí, průchodů, chodeb a nasvícených podzemních jezer. Projdete zde také kolem instalací, které ukazují, jak zde probíhala těžba soli ve středověku.

DSC_5535

Zpátky na povrch se dostanete víceposchoďovým těžebním výtahem během pár chvilek. V přilehlém obchůdku si můžete na památku zakoupit koupelovou nebo kuchyňskou sůl.

Velikost celého dolu je až neuvěřitelná, když bereme v úvahu délku turistické trasy v porovnání s celkovou délkou chodeb. Návštěvu Wieliczky všem doporučujeme. Objevíte, jak fascinující svět se nachází pod nenápadnou těžní věží.

DSC_5557DSC_5563DSC_5574DSC_5575

1 Komentář

  1. […] Návštěvu jednoho z nejstarších solných dolů jsme si nemohli nechat ujít. Sůl se zde těžila od 11. století až do počátku 20. století, kdy byla z důvodu vysokých nákladu těžba ukončena. Samostatný článek o Wieliczce najdete zde. […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top