fbpx

Naše cesta po ostrově Srí Lanka

V jednom našem předchozím článku jsme si zavzpomínali na Srí Lanku a její krásy. Nyní se vrátíme na tento ostrov znovu a virtuálně si ho spolu projedeme.

Kolombo

Hlavní město ostrova a první seznámení s místní kulturou. Pro ty, kteří poprvé navštíví Asii, je střetnutí s touto kulturou šokem. Smog, hluk, špína, tisíce pachů a vůní, nádraží přes noc jedna obrovská noclehárna.

Za návštěvu zde stojí tržnice Pettah, kterou najdete naproti nádraží Fort Railway. Můžete zde koupit téměř cokoliv. Klidně se jen procházejte a pozorujte čilý ruch a obchodní praktiky zdejších prodejců.

_SAM5012.JPG

Galle

Vlakem se z Kolomba dostaneme asi 120 km na jih, do proslulého městečka s pevností Galle. Samotná cesta vlakem je úžasný zážitek.Koleje lemují mořský břeh, sedíte v otevřených dveřích vlaku a sledujete chatrče postavené podél tratě, stoupající dým z pecí a ohnišť, vůni oběda a poklidný každodenní život obyvatel, kteří nikam nespěchají.

Galle je především stará pevnost, která od 17. století sloužila jako hlavní přístaviště Srí Lanky. Galle bylo založeno v 16. století Portugalci, následně přešlo pod vliv holandských mořeplavců a kolonizátorů. Právě jejich vliv je zde vidět na každém kroku. Projděte se zde kolem krásného majáku a na hradbách obdivujte nekonečnost Indického oceánu.

_SAM5046.JPG

Mirissa

Z Galle se vydáváme na východ k městu Mirissa. Je to vyhlášené místo, odkud vyráží výlety na pozorování velryb. I my toužíme tyto ohromné savce zahlédnout, rezervovat si místo na lodi zde není problém. I přes velké vlny, které často převyšovaly samotnou loď a kývaly s ní tak, že blicí pytlíky se naráz staly nejdůležitějším společníkem, byl zážitek z blízkosti obrovitých savců jedním z nejlepších, které jsme si ze Srí Lanky odvezli. Po návratu a potřebném odpočinku se vydáváme prozkoumat krásy místních pláží, odpočíváme s čerstvým kokosem v ruce. Pláž v Mirisse patří v našem žebříčku mezi top.

Když jsme si dostatečně užili úžasné Srí Lanské pláže, vydáváme se do vnitrozemí ostrova do hor. Sedíme v autobuse, který stojí pár drobných, posloucháme nikdy neutichající muziku, která z reproduktorů hraje téměř bez přestávky. Na každé zastávce nám prodejci nabízí své zboží – od vychlazené vody, přes občerstvení, až po učebnice psaní a čtení. V nehezkém městě Wellawaya přestupujeme na jiný autobus, který míří do hor. Stoupání je ***, snažím se nekoukat se ze srázu dolů. Po necelých dvou hodinách se dostáváme do městečka Ella.

SAMSUNG CSC

Ella

Toto horské městečko nevynechá žádný cestovatel, který se chce projet jednou z nejkrásnějších železnic světa, která nás povede do městečka Haputale. Už se stmívá, jsme celý den na cestě a na křižovatce, kde nás vysadil autobus se nás ujímá starý děda, co vypadá jako slavný četník Louis de Funès. Sedí si za řidítky svého tuk tuku a veze nás ke svému homestayi. Ubytování nepatří mezi luxusní, ale pán si nás získá svou pohostinností a milým úsměvem. Pokud se do Elly někdy vydáte, nechte se ubytovat v Peter´s Inn a moc pána pozdravujte. Hlavní třída Elly je plná barů a restaurací pro cizince, každý návštěvník si najde tu svou podle vlastních preferencí.

SAMSUNG CSC

Adamova hora

Jedno z nejposvátnějších míst celé Srí Lanky, místo sblížení hlavních světových náboženství. Na vrcholu této hory se nachází tzv. Šri Pada – kamenná formace, která je považována za otisk chodidla. Každé náboženství si jej přivlastňuje pro sebe- buddhisté jej považují za otisk chodidla Buddhy, který zanechal předtím, než opustil tento svět. Hinduisé za otisk chodidla boha Šivy a islamisté spolu s křesťany za otisk chodidla Adama, který zde učinil první krok po vyhnání z ráje.

Na úbočí hory se nachází několik historických monumentů, z nichž asi nejznámější je Pagoda míru, která zde byla zbudována v roce 1978 Japonci jako symbol Japonsko – srílanského přátelství.

Některé průvodce udávají, že na vrchol hory vede 5200 schodů, některé uvádí ještě o 300 více. Ať je to jakkoli, naše nohy dostaly pořádně zabrat. Nejhorší byla cesta dolů, to se nám nohy třásly, a ještě několik dní jsme na náš noční trek vzpomínali kdykoliv jsme ušli jen několik kroků. Z vrcholu Adamovy hory lze pozorovat východ slunce, který je prý nezapomenutelný. Za jasné oblohy má hora stín pravidelného trojúhelníku. To vše máme vyčtené z průvodců – my jsme bohužel měli zataženo. Abyste se mohli rozplývat nad magickým východem slunce, musíte vyjít na výpravu kolem třetí hodiny ranní, odměnou vám bude nezapomenutelný pochod nočním pralesem, který vás doslova pohltí, a vy netušíte, odkud vás kdo pozoruje. Zvuky džungle dotváří neobyčejnou atmosféru.

Pokud se na výstup vydáte v hlavní sezóně- tzn. od prosince do května- cesta by měla být rušnější a měla by být až na vrchol osvětlena.

SAMSUNG CSC

Kandy

Pro odpočinek po náročném nočním výstupu jsme si vybrali město Kandy, které kdysi navštívil i Hanzelka se Zikmundem, a které ukrývá Buddhův zub. Město má velice příjemnou atmosféru, doporučujeme ubytování nad jezerem. Je tu klid a z balkonu svého pokoje si můžete užívat výhled na toto krásné město.

Nás tu zaujal u jezera stojící Queen´s Hotel, starý více než 160 let. Nakoukněte dovnitř a vraťte se zpět v čase do koloniální éry.

Sigyria

Archeologické naleziště s pozůstatky palácového komplexu z 5. století, svého času sídla místního krále. Obdivovat zde můžete mimo jiné i nádherné nástěnné malby, zbytky kamenných chrámů a prostor i pozůstatky rozlehlých zahrad s důmyslným zavlažovacím systémem, bazény a fontánami. Jedinou nevýhodou je vysoké vstupné pro cizince – bohužel častý problém Srí Lanky. Výhled z vrchu vás ale uchvátí, pohled na okolní krajinu vás vezme s sebou do filmu Karla Zemana- Cesta do pravěku.

SAMSUNG CSC

Pinnawalla

Z Kandy lze jednoduše podniknout jednodenní výlet do sloního sirotčince v Pinnawalle. Ne všichni jsou z jeho návštěvy nadšení, ale právě z této stanice pocházejí sloni dovezení do pražské ZOO. Po dvouhodinovém pozorování koupajících se slonů u řeky se přesouváme do parku, kde sloníci bydlí. Máme štěstí a malá slůňata můžeme i nakrmit a pohladit.

SAMSUNG CSC

Nuwara Eliya

Je okresní město v centrální části Srí Lanky. Panuje zde chladnější podnebí. Město je plné překrásných domů z koloniální éry, navštívit můžete také staré dostihové závodiště, golfové hřiště a továrny na výrobu čaje. My navštěvujeme jednu z nejznámějších- Pedro Tea Estate. Právě však na Srí Lance probíhá slavnost a továrna je zavřená. Kupujeme vstupenky a procházíme všechny části továrny a dozvídáme se, jak se vyrábí jednotlivé druhy čaje a na závěr prohlídky si vychutnáváme dva šálky s výhledem na zelenavou plantáž. Od továrny se vydáváme k vodopádu Milenců, cestou nás sledují desítky očí krav, které se pasou mezi keříky čajovníků.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Arugam Bay

Jedno z nejvyhledávanějších míst světových surfařů se nachází právě na Arugam Bay. My se sem vydáváme za odpočinkem a návštěvou českého surfhousu. Užíváme si zaslouženou dovolenou, ráno snídáme výborné roti, sledujeme špičkové sufaře na Main Pointu a jezdíme na motorce na výlety.

Motorka je v Asii skvělým dopravním prostředkem, když si zvyknete na řízení vlevo, dostanete se s ní téměř kamkoliv.

My vyjíždíme z Arugam Bay na výlety za divokými slony,  krokodýly, na další surfařské spoty a do národního parku Kumana.

SAMSUNG CSC

_SAM8029.JPG

Jak už jsme zmínili výše, Srí Lanka byla naší první asijskou zemí, kterou jsme mohli poznat blíže. I to je možná jeden z důvodů, proč jsme si tento krásný ostrov zamilovali. Počítáme, že se tam jednou určitě vrátíme.

Pokud některý cestovatel o návštěvě Srí Lanky přemýšlí, za nás určitě DOPORUČUJEME!

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top