fbpx

Srí Lanka – naše láska

Srí Lanka patří v posledních letech mezi vyhledávané exotické destinace. Pro nás byl tento úžasný ostrov prvním seznámením s dalekou Asií. Srí Lanka nás toho hodně naučila a zůstala nám vryta hluboko v srdcích.

Přinášíme několik důvodů, proč si Srí Lanku zamilujete i vy a průvodce najdete také zde.

  1. Jednoduché cestování i pro začátečníky.

    Na Srí Lance doprava funguje bez větších problémů. Dorazíte na autobusovou zastávku a řeknete, kam máte namířeno. Místní vám ochotně ukážou, do kterého autobusu sednout, zaplatíte a jedete. Někdy vám sice budou tvrdit, že poslední autobus už dávno odjel, ale často jen chtějí dohodit tuk-tuk a vydělat tak peníze. Pokud necestujete v noci, vytrvejte na zastávce a autobus dorazí. I jízda vlakem je ohromným zážitkem. Sedněte si do otevřených dveří a nechte si před očima promítat rozmanitou krajinu měnící se každým okamžikem.

    _SAM8018.JPG

  2. Rozmanitost – hory, moře, potápění, zvířata…

    Srí Lanka má neuvěřitelné množství pokladů, které může návštěvníkům nabídnout. Každý si zde najde to své. Milujete krásné pláže a potápění? Jeďte na Srí Lanku. Rádi chodíte po horách? Vyberte si Srí Lanku. Milujete přírodu a zvířata? Srí Lanka!

  3. Sloni

    Ačkoliv byli po staletí loveni a farmáři je nemají v lásce doteď, jsou sloni jedním ze symbolů ostrova a každý jeho návštěvník by neměl odjíždět bez toho, aby toto majestátní úctyhodné stvoření potkal.Tou jednodušší možností jsou sirotčince, ale zde je potřeba správně volit takový, který slonům vrací péčí to, co vybere na vstupném. Existují bohužel i takové, kde je slon pouze nástrojem k výdělku. Pinnawala patří naštěstí do té první kategorie – důkazem je třeba i fakt, že právě z této stanice pocházejí sloni dovezení do pražské ZOO. Pokud chcete slony pozorovat v jejich přirozeném prostředí, volte safari. Třetí možností je pátrat na vlastní pěst v přírodě (mimo hranice národních parků). My toho našeho divokého slona potkali poslední možný den, kdy jsme se vraceli na skútru z výpravy, a byl to pro nás jeden z nejsilnějších zážitků vůbec.

    SAMSUNG CSC

  4. Setkání s krokodýly

    Od místních jsme dostali tip na malou říčku mezi poli, kde je prý můžeme spatřit. A opravdu. Zaparkujete motorku, opatrně našlapujete až k nízkému valu lemujícímu potok a když jste opravdu tišší, máte šanci spatřit desítky krokodýlů ať už ve vodě nebo vyhřívajících se na slunci. Najdete jednoho takového na fotce?

    _SAM8025.JPG

  5. Pití čaje s výhledem na plantáž

    Kde jinde si vychutnat pravý Cejlonský čaj s výhledem na zelenavé kopečky čajových keříků než zde? Čajové fabriky naleznete ve stejném stavu, v jakém je zde nechali postavit jejich britští majitelé.

    _SAM4006.JPG

  6. Projížďka vlakem

    Jedna z nejkrásnějších železnic světa spojuje městečka Ella a Haputale. Pomalým vlakem zdoláte vrcholky hor a za pravidelných úderů pražců skrze otevřené dveře sledujete pohádkovou krajinu plnou zeleně, chudých, ale šťastných lidí, vesniček a čaje.

    SAMSUNG CSC

  7. Výstup na Adamovu horu

    Vydejte se v noci na jednu z nejposvátnějších hor Srí Lanky. Samotná cesta stojí za to. Pokud jste zde mimo sezónu (květen až listopad), může vás překvapit mlha jako nás. V hlavní sezóně je cesta lemována světly a obchůdky. Kolem 5500 schodů vám výšlap bude připomínat ještě několik dní.

    _SAM0002.JPG

  8. Koupání v Mirisse

    Ač jsme Mirissu na jihu ostrova navštívili v monzunovém období, déšť nás potkal pouze dvakrát, na deset minut. Rajské pláže a minimum turistů vás v tomto ročním období příjemně překvapí.

    _SAM7016.JPG

  9. Sledování velryb

    Jih ostrova, především pak právě Mirissa, je základnou pro pozorování velryb. Zážitek to byl silný nejen pro mysl, ale i pro žaludek. Nevím, jak vy, ale my patříme prostě na pevnou zem. Loď houpala tak, že mě to dodnes občas probudí ze spaní. Z výletu nemáme jedinou fotku, protože obě ruce musely držet igelitové pytlíky.. odměnou nám byly hřbety a ocasy velrybích velikánů, které se kolem lodi objevovaly nad hladinou a zase mizely v hlubinách tmavě modrého království.

  10. Koloniální dědictví

    Ve městě Nuwara Eliya se vrátíte zpátky do koloniálních dob Britského impéria. Úžasné domky v anglickém stylu, přesně střižený trávník, golfové hřiště i stará dřevěná tribuna dostihového závodiště a všude okolo nekonečné řádky čajových plantáží. S cejlonským čajem na jazyku se na tu nádheru dívá ještě lépe. Samozřejmě o páté.SAMSUNG CSC

  11. Úchvatné výhledy

    Jednoduše vylezete na skálu a kocháte se výhledem, který se vám naskýtá. Pohled ze Sygirie je jako z filmů Karla Zemana. Nebo sedněte na skútr a najděte si v divoké krajině tu svoji vyhlídku.

    SAMSUNG CSC

  12. Želví zotavovny

    Někomu se poštěstí sledovat malé želvičky při líhnutí přímo na pláži nebo je potkat během potápění. Pro ty ostatní je tu možnost vidět tyto zajímavé tvory léčené v místních záchranných stanicích. V této měli i malou líheň.

    SAMSUNG CSC

  13. Sygiriya

    Archeologické naleziště s pozůstatky palácového komplexu z 5. století. Obdivovat zde můžete mimo jiné i nádherné nástěnné malby, zbytky kamenných chrámů a prostor i pozůstatky rozlehlých zahrad s důmyslným zavlažovacím systémem, bazény a fontánami. Jedinou nevýhodou je vysoké vstupné pro cizince – bohužel častý problém Srí Lanky.

    SAMSUNG CSC

  14. Surfování

    Surfaři se na Srí  Lance mohou své vášni oddávat po celý rok. Vlny se periodicky střídají mezi východním a západním (jižním) pobřežím. Mezi mekky srílanského surfingu patří Arugam Bay a Mirissa. My jsme navštívili český Surf House v Arugam Bay, kde nám doporučili nejvhodnější surfařské spoty, půjčili prkno a dali cenné rady do začátků. Pořádají zde také surf kempy, kde vás zkušení instruktoři seznámí s tímto sportem a první vlnu tak sjedete razdva…tři. Se západem slunce si můžete sednout na pláž u Main Pointu a pozorovat ladnost a krásu surfování v podání těch nejlepších – ať už Australanů nebo místních mladíků, kteří se snad na prkně narodili.

    SAMSUNG CSC

  15.  Rotty

    Pochoutka podobná našim palačinkám plněná masovou směsí nebo čokoládou, banánem, kokosem… mňam!

  16.  Ceny

    Tak jako ve většině míst JV Asie je i zde levno. Tři týdny dovolené vás nevyjdou draho a nemusíte se nijak zvlášť omezovat. S místními smlouvejte a než kývnete na první nabídku, zapojte selský rozum.

  17.  Místa, kde jste sami

    Ač na Srí Lanku míří spousty návštěvníků a každým rokem je jich zde více, pořád zde najdete místa, kde si můžete užívat samoty, splynout s okolím a stát se součástí úžasné životem kypící přírody.

    SAMSUNG CSC

  18. Opice

    Jsou drzé, ale legrační. Vypadají jako Pavel Poulíček zamlada a když si nedáte pozor na své věci, ukradnou vám je stejně jako vám políčko BANKROT ve fenoménu jménem Kolotoč, který jakožto svoji onemanshow uváděl právě mistr účesů pan Poulíček, sebere všechny poctivě nahrané body a vy se s prázdnou vracíte zpět do vaší zapadlé vísky spokojeně dožít s pocitem, že jste to stejně ostatním babkám nandali, a v místní putyce vyvěsí vaši fotku na čestné místo hned vedle portrétu Zemana, podepsané fotky Dalibora Jandy, který obcí projížděl během svého turné v roce 83, což zvěčnil kronikář Pazdera spolu s požárem kůlny z téhož roku, a diplomu za nadměrnou sklizeň brambor v roce, kdy se mandelinka bramborová obzvláště rozšířila a působila škody na družstevních polích. V místním rozhlase zazní po úvodní znělce dechovky Pepíčka Zímy vaše jméno a sám starosta zastaví svůj obecní žigulík před vaší brankou, aby vám za závistivých pohledů nepřejících sousedek poblahopřál s láhví peprmintky a zvadlými karafiáty, které vytáhl v hospodě ze sklenice, kde zkrášlovaly stůl od předloňského plesu dobrovolných hasičů, při kterém se dědkové porvali tak, že si kapela zametala zbytky svých nástrojů ještě druhý den, v ruce.

    SAMSUNG CSC

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top